Dom Joly ser tillbaka: ‘Min fru säger att jag har blivit lite trevligare i 50-årsåldern. Jag är fortfarande väldigt argumenterande, men jag har slappnat av lite.

Dom Joly 2000 och 2023Dom Joly 2000 och 2023. Senare fotografi: Pål Hansen. Styling: Andie Redman. Grooming: Sadaf Ahmad. Arkivbild: Kanal 4

Dom Joly föddes i Beirut 1967 och är författare och komiker. Han tillbringade sin barndom i Libanon och bodde tillsammans med sin far, John Joly, som ägde Henry Heald & Co, en fraktbyrå verksam i Beirut. Efter att inbördeskriget bröt ut 1975 flyttade han till England, studerade senare politik vid School of Oriental and African Studies i London och arbetade som diplommat i Prag. Hans show med dolda kamera, Trigger Happy TV, sändes första gången i januari 2000 – definierad av en sketch där Joly svarar på en överdimensionerad telefon i ett trångt utrymme. This Is Dom Joly och World Shut Your Mouth följde, och han har sedan dess publicerat tre böcker om reseskrivande. Hans fjärde, The Conspiracy Tourist, släpps den här månaden, och den medföljande turnén börjar i februari 2024. Han har två barn med sin fru Stacey och bor i Cotswolds.

Den här bilden är tagen för Channel 4, precis innan den första serien av Trigger Happy TV sändes och hela mitt liv förändrades. Vi lämnade studion och jag gick ut klädd som trafikvakt så att vi kunde ta några bilder där jag ströp Sam Cadman, som jag gjorde showen med.

Jag njöt verkligen av det här ögonblicket, men väldigt snabbt lärde jag mig att jag är dålig på att vara känd. En vecka efter att det första avsnittet gick på TV satt jag på ett tåg och en Nokia-ringsignal slocknade. Tre personer på vagnen ropade: ”HEJ!! JAG ÄR PÅ TÅG!!” Jag tänkte: “Vad fan har hänt?” Jag var livrädd. Det fanns ingen regelbok för den här typen av exponering och jag hatade varje sekund av det.

Det kanske hade varit lättare om jag hade valt en annan ringsignal för skissen. Jag använde Grande Valse enbart för att det är den mest irriterande melodin. Av en slump ändrade Nokia sin standardringsignal till samma, så det betydde att varje gång en telefon slocknade var det som en subliminal annons för Trigger Happy. Bullret var ofrånkomligt.

Showen var enormt populär och det slutade med att vi sålde den till 60 länder. Men det verkliga du ska önska dig – framgången, att vara nummer ett – var skrämmande. När du är där uppe är den enda vägen ner, och jag ville inte vara där uppe från början. Jag ville bara göra en dold kamerashow som var cool – en vacker sak som du kan njuta av om du var lite stenad.

Jag har alltid varit fascinerad av galenskap. Jag har ångest, och jag tror att det öppnar upp en del av min hjärna som gör bra komedi, men det kostar pengar. Jag älskade att göra Trigger Happy, men jag hade ett sammanbrott fyra veckor in i inspelningen. Vi filmade en sketch nära Sloane Square, och jag var klädd som en holländsk turist i en fackföreningsmössa som läste ur en tvivelaktig parlör. Jag steg in i en taxi och började säga raden “Mitt ägg måste kokas,” till föraren. Plötsligt fick jag den här konstiga känslan. Jag steg ur bilen och sa till Sam: “Jag måste åka hem.” När jag kom tillbaka fick jag en serie panikattacker – de var hemska men jag hade alltid upplevt dem, misstänker jag eftersom jag växte upp i ett krig. Några veckor senare ringde någon inblandad i showen till mig och sa: “Om du inte kommer tillbaka och skjuter resten av det här måste vi stänga ner det hela.” Jag tänkte: “Fan, allt kommer att försvinna.” Så jag släpade in mig igen och vi fortsatte.

Jag gick i spiral i ungefär fem år efter att serien hade sänts. Jag var deprimerad, orolig och kände mig helt utom kontroll när det väl var ur mina händer. Det var väldigt udda. Men också otroligt när det gäller hur det öppnade många dörrar för mig – och fortfarande gör det.

När ett tv-program tar fart börjar alla lägga sin åra, vilket är vad som hände med Trigger Happy, och det finns inget värre än komedi av kommittén. Så småningom tänkte jag: “Jag måste sluta med det här” och jag gick till BBC istället, där jag blev helt jävla.

Jag ville göra det som alla enormt kända människor gör – starta en chattshow och omge mig med sycophants. Jag kallar det “att göra en Johnny Vaughan”. Tanken var att göra en parodi som heter This Is Dom Joly. Min fru sa: “Du kan inte, folk kommer att tro att du menar allvar!” Men när jag bar glasögon trodde jag att det skulle vara uppenbart att jag var i karaktären. Tyvärr löd domen: “Detta är den riktiga Dom Joly – och han är en wanker.” Vilket är synd, för det var jättekul att göra: jag hade The Cure som spelade i studion och jag sjöng The Ballad of Lucy Jordan med Marianne Faithfull och föll genom scenen.

Mycket av min komedi kommer från att vara en outsider. Under en stor del av min barndom bodde jag i Libanon, och när jag var där betraktades jag alltid som “den engelska ungen”. När jag kom tillbaka till Storbritannien var jag “den konstiga ungen som såg libanesisk ut men inte var det, och som levde i ett inbördeskrig”. Som ett resultat var jag alltid i utkanten av sociala grupper och observerade. Jag läser belgiska och franska böcker som Asterix och surrealistiska serier, som jag krediterar för mitt lite lösryckta och vridna sinne för humor.

I skolan var jag alltid rebellen, men en ganska patetisk sådan. Mitt uppror skulle främst kretsa kring huruvida min slipsknut var för liten eller inte. Jag var också goth – full Robert Smith som tonåring. Jag gillade att att vara goth handlade om att hitta skönhet i sorg.

hoppa över tidigare nyhetsbrevskampanjer

Alfie Boe ser tillbaka: “Mitt mål är att sjunga in i 80-årsåldern, underhålla med vilket skriande ljud jag än gör” Läs mer

Min ambition var att bli diplomat eller korrespondent, och jag gjorde båda dessa saker i 20-årsåldern. Jag fick ut allvaret ur mitt system tidigt. Eftersom jag började senare än de flesta komiker har jag ofta känt mig som en bedragare i branschen. Men jag kände mig alltid säker på mitt hantverk. Dold kamera ses alltid som det lägsta steget i komedi, men jag älskade att den var baserad på improvisation och verklighet.

När jag lämnade BBC behövde jag en paus och gick därifrån. Jag visste att jag ville skriva en bok, och efter att ha läst en artikel om mörk turism ville gothen i mig undersöka vidare. Så jag blev reseskribent. Jag åkte till Nordkorea och Kongo. Jag gick på monsterjakt i Himalaya och Japan. Jag skrev en bok där jag gick över Libanon och en annan om att köra runt i Storbritannien – vilket var lite tråkigt.

Det har varit många år av osäkerhet när det kommer till min karriär. Jag känner fortfarande att jag inte vet vad jag gör, men 20 år senare lyckas jag försörja mig på att jobba med saker jag älskar. Min fru säger att jag har blivit lite trevligare när jag har kommit upp i 50-årsåldern. Jag är fortfarande väldigt argumenterande, speciellt om jag är online. Men jag har slappnat av lite, och jag är mycket mindre stressad än vad jag var, speciellt när jag gjorde Trigger Happy.

När det gäller berömmelsen, nu är den stor. Jag har nått en riktigt bra nivå där jag kan se människorna som kommer att känna igen mig innan de ens har sett mig. Det är vanligtvis en kille som brukade titta på den varje fredagskväll, som lutar sig fram och säger till sin flickvän att det är jag, och sedan viskar flickvännen: “Vem?” Jag tänker: “Åh gud, de måste förklara hela telefongrejen.” Bortsett från det får jag någon som ropar “HEJ!!” hos mig tre gånger om dagen. Jag har fortfarande inget svar. Jag bara ler och säger hej tillbaka.

Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top