En tvåtimmars vandringstur med ChatGPT: “Jag skulle inte föreslå det till min värsta fiende”

Föreställ dig att promenera genom de historiska gatorna i en stad, inte guidad av en mänsklig reseguide utan av en artificiell intelligens som väver samman fängslande berättelser, historiska fakta och anekdoter med oöverträffad precision.

Det stycket skrevs av ChatGPT, version 3.5 av OpenAI-appen, när man blev ombedd att beskriva dess förmåga att skapa vandringsturer. AI-appens potential som resebyrå och resplanerare har blivit både hyllad och panorerad så jag testar dess kotletter i den stad jag känner bäst: Sydney.

Det är ett stort spel, men kan det gå det?

“AI-appens potential som resebyrå och resplanerare har både hyllats och panorerats … Det är ett stort spel, men kan den klara det?” Bild: Expedia

Den första två timmar långa rundturen i Sydneys kulturella landmärken som den genererar läser som om den har tagit fram Sydneys mest nämnda platser. Visst, om du är ny på hamnens liv är det en stjärnspäckad promenad att utforska Circular Quay, the Rocks, Museum of Contemporary Art, Operahuset, Royal Botanic Garden och österut till Woolloomooloo’s Finger Wharf. Men det finns ingen gnista, inga djupa snitt, inga söta insidertips (ett från mig: kliv ner i Fern Gully mittemot operahuset för att se dess ikoniska segel genom ett frodigt spetsverk av blad).

Saker och ting går från bastik till riktig päronformad därifrån. Min uppmaning om “den bästa ramen på gångavstånd” föreslår en restaurang på Broadway, nästan tre kilometer från Woolloomooloo. Appen flaggar inte för denna dåliga planering med gångtider men den föreslår konstgalleriet i New South Wales som ett stopp efter måltiden; ungefär samma 45 minuters promenad tillbaka. Jag skulle inte föreslå en-två till min värsta fiende, särskilt som ramen ligger några minuters promenad från Chippendales utmärkta White Rabbit-galleri. Nästa upp är Hyde Parks fontäner och statyer (gäspning) medan dess svar på “avsluta med en cool bar eller pub” pekar ut Wine Odyssey in the Rocks. Time Out noterade denna bars “avsaknad av coolhet” 2009, vilket knappast spelar någon roll nu eftersom den stängde 2016. Inte ens Hal kunde få upp den där podbuktens dörr.

Fyra minuter från där Wine Odyssey en gång fanns ligger den legendariska cocktailbaren, Maybe Sammy, som precis vann Australasiens bästa bar för andra året. ChatGPT vet ingenting om detta världsberömda dryckeshål. “Njut av din dag i hjärtat av staden!” det entusiasmerar efter att ha serverat den här soptippen för en dag ute.

Sex kilometer är för långt för soppa, påpekar jag. ChatGPT ber om ursäkt och föreslår ett Woolloomooloo ramen-ställe istället. “Njut av din rundtur med det uppdaterade ramenstoppet!” Ah, tror jag. Den behöver bara lite hjälp. Men ju mer jag förfinar detaljerna, desto mer kollapsar strukturen, sicksackar till platser som antingen är blödande uppenbara eller uppenbart oväsentliga.

Håller den med om att dess kulturella resplan är mycket kolonial? Det gör det. När jag begär fler First Nations-stopp står det: “Absolut, det är viktigt att införliva First Nations kulturella landmärken i din turné för att få ett mer heltäckande perspektiv på Sydneys historia.”

Det ger mig paus. Till och med robotarna förvisar First Nations-kulturen till historien?

“Jag nämnde inte historien med First Nations landmärken. Du gjorde. Varför gjorde du det?” Jag frågar. “Jag ber om ursäkt för antagandet”, svarar den. “Du vet väl att First Nations-folk inte bara hör hemma i historien, eller hur?” säger jag, som den svarar med ett långt, försonande meddelande, inklusive: “[First Nations] kultur, traditioner och bidrag är inte begränsade till historien, de är i hög grad en levande och vital del av Australiens nutid och framtid.” ChatGPT lär sig snabbare än den genomsnittliga australiensaren, jag ger det det.

Otroligt smart eller otroligt dumt? Vad vi lärde oss av att använda ChatGPT under ett årLäs mer

Arbetsmässigt är jag förvånad över att inse att jag uppskattar dess input. Hjälp, bara lite, med något/vad som helst är en förmån jag inte haft på 15 år som frilansskribent. Min professionella isolering nådde en topp efter att jag blivit hackad på Facebook (som orsakade ett permanent förbud) och WhatsApp, med Twitters nätverk som de senaste att försvinna. När jag insåg hur illa det var var min båt ute på havet. ChatGPT:s input känns som en bogserbåt i land, hur liten som helst.

I motsats till havet av en internetsökning gillar jag hur realtidskonversationen finns i en intim chattruta. Tal-till-text-precisionen är felfri (även med en australisk accent) och dess råd i en irriterande personlig fråga är Psych 101, men det är också rätt. Jag kan inte vara den enda hethuvade övertänkaren som kyls av ChatGPT:s lugna och jämna ton.

Omkring åtta raffinerade turer djupt är jag redo att bege mig till Circular Quay. Jag borde hinna med tåget, konstaterar appen självsäkert. Det finns ingen station, säger jag. “Jag ber om ursäkt för den felaktiga informationen. Du har rätt; det finns ingen tågstation i Earlwood.”

Även om det har haft sina ögonblick av inexakthet, är denna isiga tillbakadragning av en rak lögn som har presenterats med samma faner av kompetens som de korrekta delarna av min resplan lite kylig. Det är bara en tågstation, ingen har tappat ett öga, men inbäddningen ligger i sanningsdofter av gasbelysning.

Jag vill inte ens pyssla med information som slentrianmässigt virvlar runt intelligens med hemlig okunnighet, särskilt en som inte tillhandahåller källor. Är det inte så vi blir förtrogna med konturerna av desinformation; att skaka bort det som “överallt”? Att behålla tro på trovärdiga källor är lika viktigt som att upprätthålla cynism i tvivelaktiga.

Jag vill att ChatGPT ska veta att det inte är OK att slentrianmässigt föda lögner för att upprätthålla en aura av allvetande. Men att avslöja en app för fibbing känns oviktigt och förnedrande mänskligt. Så allt jag lyckas göra är att bidra med gratis arbetskraft till ChatGPT genom att förfina dess data om Sydneys kollektivtrafikalternativ. Med tanke på min långa anställning som obetald innehållsskapare för Meta, är det förmodligen det minsta av min Big Tech-medverkan.

Appen ger också andra insikter. Jag blir frustrerad över att den inte kan göra enkla saker, som att koppla min resplan till Google Maps eller förbereda en utskrivbar på skrivbordsversionen. Ju mer bekvämlighet vi får, desto mer vill vi ha. Ingenting känns någonsin tillräckligt lätt.

Men när det kommer till resor bör vi inte blandas enklare till bättre. 2011 tillbringade jag sju månader i Salomonöarna, Sydamerika och Afrika. Resenärer packade telefoner då men det gjorde inte jag. Wifi förblev ojämn på de flesta ställen och det var en knölig, ojämn, inte lätt resa. Men att resa en skugga innan tekniken kom, kasta en bekväm filt av anslutning och bekvämlighet över allt, gav mig en bendjup känsla av befrielse och flykt.

Ju närmare ChatGPT kommer den “oöverträffade precision” det lovar, desto längre kommer det från magkänslan av det som gör resor så bra. De bästa tiderna är de stökigaste, de vildaste, de mest spontana och oväntade. Och nej, “den här baren stängde för åtta år sedan”, är inte det oväntade jag menar.

Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top