Jag tog med min dotter till Grekland – och såg världen genom en 17-årings ögon

“Glider mellan fingrarna hela tiden / jag försöker fånga varje minut …”, sörjer Meryl Streep i Mamma Mia! när vi kör längs en dammig väg kantad av getter och olivträd till Kefalos strand. Jag tittar över på min tjej – rosiga kinder, solkysst hår, telefonen klistrad vid handen – och jag blir överväldigad av känslor och ofrivilligt fnyser tårar nerför mitt ansikte.

“Mamma, gråter du verkligen?” skrattar Lola. “Du är så mjuk!”

Ja, så mjuk att jag måste dra över och komponera om mig. Aldrig har en låt gett så mycket resonans.

Min dotter Lola – och hennes tvillingsyster, Nancy – är nu 17. Det är deras första år på gymnasiet och deras liv kretsar helt kring sina vänner och att ha roligt – precis som de borde. Men samtidigt som jag uppmuntrar mina barns självständighet oroar jag mig för att mina trasiga förklädessnören är på väg att knäppas.

Tracey och dottern Lola, till höger, i Kos Town. Foto: Tracey Davies

Det har varit några tuffa år. Jag har separerat från deras pappa, och båda tjejerna har haft ångest och depression efter Covid. Förra sommaren tog jag alla barnLola, Nancy och deras bror, Angus – till Rom. Det var en fantastisk semester, men de bråkade och slogs om min uppmärksamhet. Med tre barn kan det vara svårt att ge var och en den laserfokuserade tid de vill eller behöver. Och tvillingar kan vara konkurrenskraftiga, särskilt när det kommer till uppmärksamhet.

Jag har upptäckt att en-mot-en-tid är fördelaktigt för vårt förhållande och deras välbefinnande. Vi är inte de enda som känner igen detta. Mamma-och-dotterresor blir allt populärare bland Lolas vänner. Förra året tog jag med Angus, som är 21, på en arbetsresa till Stockholm och vi kom tillbaka mer uppkopplade än någonsin.

Lola har haft en fascination för Grekland ända sedan hon såg Mamma Mia! sex års ålder. När jag föreslog att vi skulle åka iväg några dagar över påsk stod Grekland överst på hennes lista. (Nancy är nästa.)

Gloriously oortodox … Greklands vildare sida har massor av äventyr i butikLäs mer

Jag bokade ett billigt hotell i Kos stad och det dröjer inte länge innan vi lever den grekiska drömmen med filmens musik som soundtrack. Kos är perfekt för en semester under lågsäsong. Den tredje största ön i Dodekanesos – närmare Turkiet än Aten – det är redan varmt i april. Vi hamnar snart i en lätt rutin: jag vaknar tidigt och läser min roman på balkongen med utsikt över havet, medan tonåringen glider ur sängen timmar senare, bara sekunder innan frukosten tar slut. Vi mumlar runt på stan, handlar silversmycken och prydnadssaker till hennes vänner, stannar till för kaffe och cola på vackra bougainvillea-beströdda kaféer. Vi gillar surret i Kos stad.

Vi flip-flop mellan stränderna, utforskar städerna och lunchar på grekisk sallad och chips på restauranger vid vattnet medan blinkögda sjuåriga servitörer fladdrar uppmärksamt omkring oss. Vi tränar vår grundläggande grekiska – lite mer än kalimera och efcharisto – och Lola får se mig avslappnad, en person i min egen rätt, inte bara hennes mamma. Utan frestelsen att träffa sina vänner börjar Lola öppna upp för mig om sitt liv. Vi pratar om vänner, pojkar, college, och för ett ögonblick ser jag världen genom en 17-årings ögon. Jag väntar på att hon ska ta upp sina föräldrars separation, redo att lugna henne om det behövs, men det gör hon inte. Jag är inte säker på om jag är lättad eller inte.

Människor som njuter av ett naturligt spa vid Thermes-strandens varma källor. Foto: Hercules Milas/Alamy

En 10-minuters bilresa norr om Kos stad ligger stranden Thermes, där vi blötlägger i mineralrikt termalvatten i en naturlig havspool. Kefalos på sydöstra kusten är vår favorit. Vi har stranden för oss själva och badar i det svala men ack så klara Egeiska vattnet.

När mina barn var små var semestern väldigt olika, fokuserade på att hålla dem tre glada, matade och underhållna, ofta när jag och deras pappa spelade tag team så att den andra kunde få lite solstolar. Nu pratar jag och min dotter som vuxna när vi solar.

Efter shopping är Lola angelägen om att utforska. Kos är födelseplatsen för Hippokrates, den uråldriga helaren som undervisade sina lärjungar under platanen på Plateia Platanou. Vi kramlar runt den antika agoran, resterna av gamla stan, och ser amfiteatern Odeon of Kos. Jag övertygar till och med tonåringen att tillbringa en timme på Asclepieion, strax utanför Kos stad. Byggd år 357 f.Kr., den stora medicinskolan och läkarcentret är öns mest kända arkeologiska plats.

hoppa över tidigare nyhetsbrevskampanjer

Odeon av Kos amfiteater. Foto: Hercules Milas/Alamy

Lola studerar konsthistoria på A-nivå och njuter av att lära sin okulterade mamma skillnaderna i kolonnerna när vi vandrar runt i de antika ruinerna av propylaeum, Kyparissis Apollos altare och Asclepius första tempel.

Vid middag på en taverna pratar vi lätt om mitt arbete, hennes vänner och vår galna hund över rökig souvlaki och chips. Lola har passionerade åsikter om allt från politik till K-pop. Vi pratar om vår ömsesidiga kärlek till Taylor Swift, hennes upphetsning (och min oro) över att hon deltar på Reading-festivalen i sommar. Och när en ganska förtrollad ung servitör erbjuder oss ouzo på huset, säger hon, “fortsätt, mamma – jag är nästan 18”, med glimten i ögat.

“Inga bilar, bara åsnor”: läsarnas bästa tips på off the beaten track GreklandLäs mer

När jag tittar på den unga damen min dotter håller på att bli, kan jag inte låta bli att tänka på hur snabbt allt har gått över. Abbas Slipping Through My Fingers handlar om en mammas ånger när hennes dotter växer upp. Låten har blivit vårt skämt under veckan och hon spelar den bara för att få mig att gråta.

Eftersom det är början på säsongen är Bar Street – festcentret i Kos Town – inte öppet, till min lättnad och Lolas besvikelse. Istället unnar jag henne en “baby’s first cocktail” i H2O, en underbar solnedgångsbar precis vid havsväggen, när hon uppriktigt lovar att återvända hit post-A-levels för att arbeta.

Under våra några dagar på Kos får jag en glimt av den vuxna Lola kommer att bli, och det är en fröjd att se henne breda ut sina vingar. Jag skulle älska att tro att dessa en-mot-en-resor – med alla tre – kommer att bli en årlig angelägenhet. Speciellt om jag hämtar räkningen. På vägen hem vilar min utmattade tjej sitt huvud på min axel. Hon kanske växer upp, men hennes smutsiga mamma är alltid här för att mysa.

Oändlighet hotell i Kos Town (bokas via booking.com) har tvåbäddsrum från £50 per natt, inklusive frukost, under lågsäsong. Biluthyrning från Kos flygplatsen tillhandahålls av Hertz. För mer information om Kos, besök discovergreece.com

Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top