“Välj något du älskar och gå och gör det”: läsare om glädjen av att resa ensam

Jag tog mig till Ibizas vatten

Kände mig trött och mörbultad i slutet av ett långvarigt förhållande, och jag var osäker på mitt nya liv som en ensamstående kvinna i trettioårsåldern i världen. Jag sökte tröst i utomhussim, och en vän berättade för mig om en semester som hon hade tagit med Swimtrek. Jag gick online och köpte impulsivt en veckolång resa till Ibiza. Mitt tips: välj något du älskar, och gå och gör det med experter som leder dig och ett gäng främlingar. Jag fick nya vänner, utforskade den vackra kustlinjen på Ibiza och mitt självförtroende steg i höjden. Kathy Atkinson

Århus storstadssemester, Danmark

Dokk1 bibliotek och kulturcentrum i Århus. Foto: Allard Schager/Alamy

Himmelska dagar tillbringade på två hjul med att utforska stadens framstående: ARoS konstmuseum, Århus katedral och Latinerkvarteret, som har anor från 1300-talet. Plocka upp den bästa surdegsostsmörgåsen och kaffet från La Cabra och sitt ute för att titta på den unika, sofistikerade, unga och gamla befolkningen runt omkring dig. Ta dina två hjul en bit längre ut på en utomordentligt vacker cykel till Moesgårds strand för ett spännande dopp i havet. Viktigast av allt, spendera så mycket tid du kan i Dokk1, Århus bibliotek, vilket inte liknar något bibliotek jag har upplevt tidigare. Hitta de bekväma sofforna på övervåningen som blickar ut över hamnen och förlora dig själv i dina tankar om hur du vill flytta till Danmark.Kirsten

Profil

Läsarnas tips: skicka ett tips för en chans att vinna en kupong på 200 £ för en Coolstays-semester

Show

Guardian Travels läsares tips

Varje vecka ber vi våra läsare om rekommendationer från deras resor. Ett urval av tips kommer att presenteras online och kan dyka upp i tryck. För att delta i den senaste tävlingen besök hemsidan för läsarnas tips

Var detta till hjälp? Tack för din feedback.

Bort med fåglarna, Sverige

Jag älskar en blandning av en organiserad gruppaktivitet bokad av solotid för att utforska städer. I Sverige under våren kombinerade jag några dagars museum och kardemummabullar (kardemummabullar) i Stockholm och Uppsala med övernattning av djurliv med Wild Sweden och Wild Nordic i Gästrikland. Tyvärr var det för tidigt på säsongen för björnar, men att paras ihop med en annan ensamresenär för en övernattning i ett gömma mitt i skogen var en oförglömlig upplevelse – att titta på fåglar i deras naturliga livsmiljö och tyst chatta med någon med liknande intressen . Hannah

Få nya vänner på vandring på Island

Klättring på Falljökullglaciären. Foto: Alexandra

Jag reste ensam och gick sedan med på en gruppresa för fem dagars vandring på södra Island i juni. Detta inkluderade vandring på Falljökullglaciären och på vulkaner och kanjoner med G Adventures. Jag var nervös vid en sådan ansträngande vandring i tuff terräng och att vara med en grupp främlingar. Reseledaren var fantastisk och höll oss igång, liksom gruppen likasinnade vandrare, av vilka jag fortfarande är vän med. Gå med på en gruppresa så att du inte är ensam. Gå med en känsla av äventyr och en positiv attityd. När berget verkade oöverstigligt skrek vi “Detta reddast“, vilket betyder “Allt kommer att ordna sig.”Alexandra

Excentrisk camping, Isle of Wight

Om du gillar udda ställen att bo på, bege dig till Windmill Campersite, nära Carisbrooke Castle på Isle of Wight. Medan större grupper väljer Galahad-helikoptern eller HMS Bond-ubåten, kan ensamresenärer tillbringa natten i Percy – One Bike Night, ett ombyggt fordon. Känner du dig sällskaplig? Gå över till den gemensamma eldstaden för att prata med andra glampare. Köp en pizza från den välsorterade hedersbutiken och laga den i Big Berthas grillugn. Eller ta en kaffe och boka och koppla av på bussens översta våning. Hur som helst, avrunda dagen med en boogie i duschkabinen, en rykande varm dusch komplett med discoljus och ljudsystem.Christine Reardon

Jag såg Berwick-upon-Tweed och bestämde mig för att utforska Northumberland

Den gamla bron, Berwick-upon-Tweed. Foto: Efrain Padro/Alamy

En dag, när jag passerade Berwick-upon-Tweed på tåget, tittade jag ner från viadukten och tänkte “jag måste stanna där”. Jag älskar att gå, men jag håller på att komma på och har tvivelaktiga höfter. Långa vandringar hör till det förflutna. Berwick erbjuder dock magiska promenader runt elisabethanska murar med platser att vila på och vidsträckta himlar och lynniga hav att beundra. Utsikten över tidvattenmynningen förändras ständigt. Avtagande vatten är den perfekta strandlinjen för strandsnappare, spolar och häger, och vem visste så många svanar samlade på ett ställe? När molnen blir grå, ta en pint och välkomnar lokalbefolkningen i Barrels Ale House.Keith Richards

Var med på fotbollsmatcher, Lissabon

Jag åkte nyligen till Lissabon och lyckades spela en femmannafotbollsmatch med ett lokalt lag (mest av expats, för att vara rättvis). Om du vill träffa människor utanför ett vandrarhem, som vet mer om det lokala området, är det ett bra sätt att börja skicka meddelanden till ett lokalt team på Instagram eller andra sociala medier. Ibland kan det kännas ensamt att resa ensam … men om du har en sport som du gillar att göra hemma, kanske prova den utomlands också. Även om du inte pratar med någon, kan bara gå till ett lokalt klättercenter, till exempel, hjälpa dig att känna dig mer bekväm med en ny plats.Olivia

hoppa över tidigare nyhetsbrevskampanjer

Jag kunde äta när och vad jag ville, Sevilla

La Tradicional tapasbar i Sevilla. Bild: ruelleruelle/Alamy

Jag reser mest solo eftersom jag inte har en partner och jag föredrar det faktiskt. Det finns ingen som kan döma dig för att du duckat ut från Louvren efter bara en halvtimme, ingen bryr sig om du ger dig ut för att se ett monument utan att bli avstängd i en bakgatabar istället. Det bästa av allt är att du kan äta vad som helst och när du vill: på min första kväll på en ensamresa till Sevilla förra året hade jag stora planer på att lugnt utforska tapasscenen. När det kom till det var jag knasig, jag hade laddat ner en hel säsong av Grey’s Anatomy och det stod en Burger King mittemot mitt väldigt fina hotell. Det var inte den kulturella eller kulinariska höjdpunkten på min resa, men ingen var där för att döma mig och jag älskade det.Anna

Jag gick Camino de Santiago solo

En pilgrim passerar kyrkan Nuestra Señora del Manzano i Castrojeriz, Spanien. Foto: Lucas Vallecillos/VWPics/Alamy

Eftersom jag behövde en förändring, tog jag råd från en främling på ett kafé och bokade spontant ett flyg till Biarritz för att ge mig ut på en 500 mil lång promenad ensam – Camino de Santiago. Med start i gryningen i Saint-Jean-Pied-de-Port, en rustik fransk by, vandrade jag över de lummiga Pyrenéernas foten, korsade den spanska gränsen, som endast markerades av en man i en husvagn med en officiell pilgrimsstämpel och mycket- behövde förfriskningar. När jag bodde i vandrarhemsstil speciellt för vandrare fick jag snart goda vänner på vägen. Det var idealiskt för en återställning, reflektion och återhämtning.Alzira

Vinnande tips: Wallaby island, Loch Lomond

En rödhalsad wallaby på Inchconnachan, Loch Lomond. Foto: James Berry/Alamy

Inchconnachan i Loch Lomond har alla ingredienser för en soloresa på den vilda sidan: en obebodd ö; öde stränder med rhododendronkanter där du kan slå upp ditt tält; och en koloni av wallabies som släpptes av den ganska excentriska grevinnan av Arran på 1940-talet och still going strong! Kajak eller paddla själv för att försöka upptäcka dessa skygga varelser bland den täta växtligheten. Även om du har tur kan du känna dig som en buskemästare som bedömer om skottet du ser är rådjur eller vallaby. Pris? Fri. Bortsett från £3,20 för att parkera din bil över natten på fastlandet. Var noga med att inte lämna några spår så att soloäventyrarna som följer i dina fotspår lika kan njuta av Skottlands tillåtande inställning till vild camping.Catherine Sweeney

Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top