Var ras problemet när BA nekade mig ombordstigning?

Jag deltog i en konferens i Portugal med några arbetskollegor. BA opererade returen Porto-London etapp och Finnair skulle flyga oss hem till Helsingfors. Flyget från Porto var något försenat, vilket lämnade oss knappt en timme att nå porten för vår anslutning till Heathrow. Passagerarna stod fortfarande i kö för att gå ombord när vi kom. Min fru och kollegor checkade in utan svårighet, men även om vi alla hade kommit tillsammans fick jag veta att BA hade bytt min biljett till ett flyg senare på dagen, eftersom jag var sen. Finnair kunde inte återställa min originalbiljett, så planet avgick utan mig.

Jag lämnade in ett klagomål till BA och frågade om det fanns ett rasistiskt inslag i beslutet att avlägsna mig från flyget, eftersom jag var den enda färgade personen i min grupp och den enda passageraren som nekades ombordstigning. Jag har därefter ställt samma fråga sex gånger och har bara fått generella ursäkter. Min fråga om ras har ignorerats totalt, vilket jag tycker är mer störande än flygplatsupplevelsen.PL, Helsingfors, Finland

Jag förstår varför du ifrågasätter BA:s motiv. Flygbolaget, som svar på ett av dina klagomål, förklarade kort att det fanns en lägsta anslutningstid för passagerare som anländer till Heathrow och att de automatiskt bokades om till ett senare flyg om de blev försenade, men det tog inte upp varför du blev singel ut.

Den misslyckades ens med att nämna ras i sina svar. Dessutom var du tvungen att klaga via HBT-alternativet på dess klagomålsportal, eftersom ras inte var listat i kryssrutan under fliken diskriminering.

Flygbolaget sa till mig att om en passagerare hade mindre än 60 minuter på sig att göra ett anslutningsflyg, skulle de automatiskt bokas om till nästa tillgängliga flyg. De bör få besked. Du gjorde inte. BA räknade med att dina kollegors biljetter var på väg att överföras när de nådde avgångsporten och sa att eftersom det gjordes på distans av ett offshoreföretag, skulle etnicitet inte ha varit en faktor.

Du accepterade detta, men ifrågasatte varför det bara tog upp dina bekymmer direkt efter mediainblandning. Och varför, om dess webbformulär gav möjlighet att klaga på diskriminering, var “HBT” och “handikapp” de enda tillgängliga kategorierna?

BA tog inte upp den utelämnandet när jag frågade efter den, men sidan har sedan dess ändrats till en sammanfattande form. När det gäller den automatiska ombokningspolicyn sa den att den erbjuder “säkerhet” för passagerare. Säkerhet, det vill säga att de kommer att missa sitt anslutningsflyg, även om de hinner till gaten i tid för ombordstigning.

Skicka e-post till [email protected]. Inkludera adress och telefonnummer. Inlämning och publicering är föremål för våra villkor

Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top