Varför jag slutade Mitt år som digital nomad såg perfekt ut på nätet. Verkligheten? Förlorat bagage och inga lediga dagar

Du kan inte fly från dina problem, så lyder det gamla ordspråket. Men i mars förra året gick ombord på en enkelresa från London till Bogotá, jag gjorde mitt bästa. Jag hade precis fyllt 30 och kände det samhälleliga trycket att slå mig ner, som mina ihopkopplade vänner vars liv verkade splittras från mitt, och att gå vidare i min karriär. Men jag var inte redo.

Två år tidigare hade jag lämnat mitt kontorsjobb för att bli frilansskribent, flyttat in i en enbäddslägenhet och separerat med min långvariga partner. Vilken som helst av dessa saker kan ha varit anledning att fira – var och en var ett positivt steg för mig – men de oväntade successiva Covid-låsningarna som följde gjorde min nya livsstil ensam och stillastående, snarare än spännande och tillfällesfylld. Och så, efter de förlorade åren av pandemin, och utan anhöriga, ville jag omfamna den frihet jag inte hade lyckats få ut det mesta av.

Inspirerad av influenser på sociala medier som drev företag från stränder på Bali hyrde jag ut min lägenhet och började jobba utomlands och hämtade reseprovisioner för att komplettera min inkomst. Mina “kontor” inkluderade en Airbnb i skokartong i centrala Berlin; en coworking space i Barcelona; en väns lägenhet i Brooklyn; och en fläckfri tågvagn i Genève. Under loppet av ett år arbetade jag från 10 olika länder på fyra kontinenter och drev den där professionella fantasin från 2000-talet att arbeta från stranden, välja mina timmar och surfa vid lunchtid.

“I verkligheten fick jag varken tillgång till lugnet och känslan av rutin jag behöver för att göra mitt bästa skrivande, eller det avslappnade semestertänket för att njuta av lyxen att vara utomlands.” Spectre på Gran Canaria. Foto: Med tillstånd av Francesca Spectre

Digital nomadism är ett växande fenomen. Under de senaste två åren har det skett en ökning av sökningar efter digitala nomadvisum, ett uppehållstillstånd som gör att du kan bo och arbeta någonstans under en längre period. Länder som erbjuder dessa visum inkluderar Portugal, Colombia, Cypern, Brasilien och Spanien, och Italien förväntas snart ansluta sig (en policy godkändes av italienska lagstiftare i mars 2022). Statistiken förvånar mig inte: jag har vänner som har bytt jobb för att möjliggöra mer distansarbete (en förde videosamtal framför en generisk beige vägg medan han i hemlighet tillbringade sin arbetsvecka i Aten).

Lockdown visade oss hur lätt det är att arbeta några dagar i veckan hemifrån, så det är logiskt att fler av oss är nyfikna på att experimentera med att ta det tillvägagångssättet utomlands. Ändå, månader in i min nya livsstil, började sprickor synas. Till att börja med var jag utmattad. Jag hade hatat att jobba hemifrån under Covid-låsningarna – det kändes som att bo på jobbet – och nu följde arbetet med mig på semestern också. Jag skulle sitta utanför ett vandrarhem i Florens och göra ett 9-till-5-skrivskifte för en hälso- och skönhetshandlare i Nottingham, svalka min överhettade bärbara dator i skuggan medan jag tittade avundsjukt på semesterfirare som kopplar av vid poolen. Halvvägs genom en gruppmiddag med nya vänner i Abu Dhabi, var jag tvungen att rusa ut för att intervjua en A-listad skådespelare på Zoom från ett sena kafé vid en tidsskillnad lämplig tid.

I efterhand kunde jag ha varit bättre organiserad. Jag har sedan dess lärt mig vikten av att tilldela dig själv ordentliga viloperioder när du arbetar som frilans. Men i panik över kostnaderna för att resa överkompenserade jag. Även om jag klämde in morgonens galleribesök och lunchvandringar, var en hel dag ledig från jobbet en sällsynthet. Avgångslounger blev mitt kontorsutrymme (om du är på marknaden är Valencia ett fantastiskt alternativ för arbete från flygplatsen). Min enda nödvändiga resa? En fulladdad bärbar dator.

Jag tyckte att det var desorienterande att ständigt resa. Jag levde ur en resväska full av skrynkliga T-shirts; kämpade med språkbarriärer; och längtade efter hembekvämligheter som Twinings Earl Grey från min favoritmugg. Jag släckte kroniskt oglamorösa bekymmer som saknat bagage eller sömnbrist efter en försenad flygresa över natten.

Storbritannien är Europas huvudstad för att arbeta hemifrån. Låt oss nu arbeta på att få det rätt | Christine GrantLäs mer

Att kombinera jobbet jag älskar med en favoritsysselsättning – resor – var ett smart drag på pappret, och det skapade utmärkt Instagram-material (flygförseningarna visade sig inte). I verkligheten fick jag varken tillgång till lugnet och känslan av rutin jag behöver för att göra mitt bästa skrivande, eller det avslappnade semestertänket för att njuta av lyxen att vara utomlands.

Löftet att “ha allt” genom att hoppa från ett land till ett annat har, åtminstone för mig, visat sig för bra för att vara sant. Nu ser jag de där laptop-på-stranden-snäppen med medveten skepsis, och jag har blivit mycket mer disciplinerad när det gäller att skilja semester från arbetstid. Att komma hem har gjort det möjligt för mig att verkligen fokusera på det arbete som inspirerar mig, snarare än att acceptera jobb bara för att finansiera min nästa flygresa. Jag har turen att ha en karriär som jag älskar; Jag är inte längre intresserad av att försöka göra det från en solsäng.

Att fly från livet där hemma var kul ett tag – jag ångrar verkligen inte det. Men om jag ska vara ärlig mot mig själv så var det eskapism snarare än bara en kärlek till resor som motiverade min digitala nomadism. Efter ett tag var den livsstilen inte längre värd de dolda kostnaderna. Jag förstår äntligen, som svenskarna säger, att: Borta är bra men hemma är bäst.

    Francesca Spectre är en frilansskribent och författare till Alonement: How to Be Alone and Absolutely Own It

    Har du en åsikt om de frågor som tas upp i den här artikeln? Om du vill skicka ett svar på upp till 300 ord via e-post för att komma i fråga för publicering i vår brevsektion, vänligen klicka här.

Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top